0

Hari Buku Sedunia

Salam semua,

Hari ini tanggal 23 April 2010 telah diisytiharkan sebagai Hari Buku Sedunia. Mungkin di negara-negara barat hari ini telah menjadi sebagai salah satu hari yang mereka sambut dengan acara-acara tertentu. Tetapi wan tidak pasti sama ada di bumi Malaysia ini sebahagian daripada kita sedar mahupun tidak akan kewujudan Hari Buku Sedunia ini.

Bagi 'ulat buku' mungkin sedar akan kewujudan hari ini. Dan bagi wan sendiri, secara jujurnya masih kabur dengan apa itu yang dinamakan Hari Buku Sedunia ini... Adakah hanya hari ini perlu membaca buku? Pastinya tidak kan?? Seharusnya hari-hari perlu dicari masa luang untuk membaca, kalau bukan sebuah buku cukup sekadar satu artikel atau apa-apalah bahan bacaan yang memberikan manfaat. Tapi janganlah cari bahan bacaan yang mengarut-ngarut pulak!! Kamu fahamkan makna mengarut yang wan maksudkan di sini...

Hinggalah wan terbaca artikel ini...

Dari segi sejarahnya, tarikh ini amat istimewa bagi bangsa Sepanyol. Tarikh itu adalah hari memperingati kematian pengarang besarnya iaitu Miguel de Carvantes yang menulis karya klasik Don Quixote de la Mancha. Ia juga tarikh kematian beberapa pengarang besar dunia seperti William Shakespeare, Inca Garcilaso de la Vega, dan Joseph Pla.

Tarikh 23 April juga hari memperingati St. George, yang merupakan satu hari ‘adat’ yang dirayakan di Catalonia dan wilayah-wilayah yang berbahasa Catalonia. Pada hari tersebut, bunga ros secara tradisinya diberikan sebagai hadiah bagi setiap buku yang dijual sebagai simbol ‘cinta yang berkekalan’. Memang cukup unik dan istimewa, buku dan bunga ros sinonim dengan cinta sepanjang hayat. Ia menggambarkan keakraban yang cukup mendalam dan maknawi sekali. Kalau bunga ros disimbolkan sebagai lambang kecintaan, buku pula melambangkan ‘teman yang paling istimewa’. Ia ibarat kekasih yang paling mengerti dan memberikan harapan.

Berakar kepada sejarah dan tradisi ini, UNESCO dalam konferensinya di Paris pada 15 November 1995 telah memutuskan 23 April sebagai Hari Buku Sedunia dan juga Hari Hak Cipta Sedunia. Kedua-duanya diputuskan sebagai memperingati sumbangan luar biasa buku/pengarang.

Kenapa harus meniru tradisi barat?

Ya, tentu saja akan ada ‘suara- suara sindiran’ mempersoalkan kenapa harus meniru tradisi Barat, apatah lagi tradisi Kristian Eropah?

Baiklah! Tarikh bila pula kita nak menyambut Hari Buku Islam Sedunia? Kita mungkin saja menjawab tarikh mula-mula wahyu diturunkan yang berkisar tentang Iqra’, yang menyeru manusia supaya membaca, mencari ilmu supaya kita dapat ‘membunuh’ kejahilan kita. Tetapi apakah semangat itu masih menyebati diri kita, terus membaca al-Quran tetapi masih dibelenggu kejahilan, dibuli sana-sini oleh peradaban Barat, bahkan tidak dapat berbuat apa-apa yang konkrit dalam menyelamatkan umat Palestin apatah lagi dalam mempertahankan dan memberi sokongan kepada Iran yang berani mencabar ketamadunan Barat. Tentu ada yang silap dalam memahami ‘semangat Iqra’ itu sendiri. Belajar saja yang positif dari Barat untuk memperkuatkan kita tanpa terjebak dalam ‘kebobrokkan’ mereka.

(sumber : utusan online)

Ya, seharusnya perkara yang baik dan bermanfaat pada kita, tidak perlu dipertikaikan biar dari mana asalnya asalkan kita tahu apa nawaitu kita. Marilah kita rayakan Hari Buku Sedunia dengan cara kita yang tersendiri...

Jom Baca!!


0 comments:

Back to Top