Chutti-2-Nepal [Siri Jelajah Nepal #6] Kathmandu City

Assalamualaikum wbt
[sambungan dari sini]

Hari keenam [Selasa, 22 Nov] 💚 Kathmandu City

Sedar tak sedar hari ini hari terakhir saya berada di Nepal.  Jadi untuk acara terakhir di Nepal ini, kami akan melawat sekitar Kathmandu City, terutamanya di Durbar Square dan Thamel Street.

Untuk makan pagi, kami makan di hotel. Mungkin kerana sudah beberapa hari hadap makanan yang lebih kurang sama, selera saya agak merudum... sekadar ambil roti dengan telur dadar dan minum pula teh o panas untuk alas perut.

Memandangkan hari ini merupakan hari terakhir dan penerbangan balik kami adalah pada malam nanti, kami harus check out terus daripada hotel penginapan. Tapi penerbangan balik Nanan adik kaksu pada esok hari, jadi sebelum kami memulakan aktiviti untuk hari itu, Sujan bawa kami ke hotel yang bakal jadi tempat bermalam Nanan malam itu dahulu. Selesai urusan check in Nanan, kami ke Bhaktapur Durbar Square.

Dikatakan, bangunan yang terdapat di Bhaktapur Durbar Square ini telah wujud sejak abad ke-15 lagi. Dan di sini juga dikatakan terdapat istana yang mempunyai 55 pintu (tapi jangan tanya saya yang mana satu bangunannya kerana saya tak berapa nak tahu), jadi tak hairanlah kalau tempat ini juga terkenal sebagai 'Living Art Gallery'.

Kebanyakkan bangunan yang terdapat di sini berunsurkan senibina kuil sesuai dengan jolokannya, City of Devotees memandangkan lebih 90% penduduk Nepal adalah beragama Hindu. Jadi tak hairanlah jika setiap bangunan, pagoda mahupun wakaf-wakaf yang ada dalam kawasan ini terdapat unsur-unsur tempat suci agama mereka - Hindu. (Walaupun tak semua bangunan yang ada di situ saya masuk.  Saya sekadar pusing keliling tengok dari luar bangunan sahaja).

Kini tempat yang pernah satu ketika dahulu menjadi kawasan penginapan Malla King, telah bertukar fungsi sebagai muzium dan menjadi salah satu Unesco World Heritage Site.

Lets pictures do the talking 😍

'Pintu Masuk' - bayaran dikenakan
 


 
Antara bangunan yang mempunyai seni reka ukiran yang cantik dan berseni


 
antara barangan kraf yang dijual

antara pemandangan yang boleh dilihat di kawasan Durbar Square
sedang dibaik pulih

antara tulisan yang diukir di sepanjang dinding bangunan yang sedang dibaik pulih

antara yang banyak - stupa yang ada di sana


seni ukiran yang sangat unik

anak-anak sekolah



bergambar bersama 'jaga' 

acara wajib - bergambar bersama ahli rombongan yang ohsem! 😍

Satu lagi yang menarik perhatian saya adalah kisah tentang 'Living Goddes' - Kumari.

Dikatakan 'Kumari' ini dipilih dalam kalangan kanak-kanak yang belum baligh (berusia dalam lingkungan 5 tahun). Dengan kriteria yang tertentu, berdasarkan horoskop tertentu serta sifat-sifat fizikal tertentu, anak-anak perempuan akan dipilih sebagai Kumari. Apabila saya berpeluang ke Nepal, barulah saya tahu tentang Kumari ini dan cari info tentang sejarah asal usul Kumari yang menjadi Living Goddes pada rakyat Nepal.

Dikatakan, anak perempuan yang terpilih sebagai Kumari ini tidak dibenarkan menjejakkan kakinya ke tanah. Untuk ke mana-mana, Kumari ini akan didukung/kendong. Saya pernah terbaca, ada antara mantan Kumari ini harus melalui sessi terapi kaki kerana dek lamanya tidak menggunakan kaki untuk berjalan mereka hilang upaya untuk berjalan seperti biasa. Biasanya jangkasa masa anak-anak perempuan ini diangkat sebagai Kumari bergantung kepada tempoh 'matang' (bila datangnya haid pertama, maka gugurlah status Kumari yang disandang oleh anak perempuan ini) mereka. Dan proses yang sama akan berlangsung untuk mencari pengganti Kumari yang baru.

sumber photo: Google

❤💛❤

Thamel Street, kami diberi masa separuh hari (daripada selepas waktu makan hingga ke waktu petang) untuk acara bebas di Thamel Street ini. Kerana masing-masing ada misi tersendiri, jadi saya pusing-pusing tengok apa yang patut bersama kakyah, Fidzah, Deena, Cik Sofiah dan Selvi.

Thamel Street ini pada saya umpama Petaling Street di Malaysia tapi versi besar. Kawasan yang menjual pelbagai jenis barangan. Senaraikan sahaja apa yang anda inginkan, Insya-Allah jika anda rajin dan ada kudrat untuk menjelajah ke setiap pelosok kedai yang ada, anda pasti akan jumpa apa yang anda inginkan.

Untuk pengetahuan anda, di sini terdapat deretan kedai di sepanjang jalan, di setiap lorong-lorong yang ada di kawasan Thamel ini. Jika anda leka, anda boleh sesat! (sebagaimana yang berlaku pada kami semalam - sesat tak jumpa cari lokasi yang telah ditandakan sebagai tempat berkumpul). Bila datang balik pada hari ini, dalam suasana yang cerah/terang barulah dapat dilihat dengan jelas, kawasan ini nampak serupa sahaja di setiap lorong. Yang berbeza hanyalah nombor kedai.

Dan kesibukkan Thamel Street ini selain kesibukan aktiviti jual belinya, lorong-lorong ini juga menjadi laluan kenderaan bermotor.  Jadi harus berhati-hati. Tidak seperti di Durbar Square yang kenderaan bermotor dilarang sama sekali memasukinya.

Di sini saya beli (lagi) shawl untuk tanda kenangan pada kakak dan adik-adik saya. Dengan pilihan yang pelbagai warna dan jenis kain tinggal kita pilih ikut kesesuaian mata dan poket kita sahaja. Yalah, pilihan yang cantik pada kain yang bermutu haruslah dengan harga yang lebih tinggi berbanding dengan kain yang biasa-biasa sahaja.  Cumanya sampai ke sudah saya tak dapat cari Ponco yang saya suka (pada warna dan harganya). Yang saya jumpa kebanyakannya warna kelabu/krim dan harganya pula bila ditukar pada matawang kita buatkan saya telan air liur.

Oh ya, di sini banyak terdapat pengurup wang yang kita boleh tukarkan Ringgit Malaysia ke matawang Rupee Nepal. Dan kadar tukaran mereka lebih rendah berbanding dengan kadar yang saya tukar di Malaysia. Maknanya kita akan dapat lebih nilai Rupee bila kita tukar di sini.

Gambar yang sempat saya rakamkan di sela acara membeli belah...

 

 

 

 

 

 


💚❤💚

Agenda terakhir di bumi Nepal adalah makan malam di Restoran Chulo. Secara peribadinya, makanan Nepal bukan pilihan saya. Jadi juadah yang dihidangkan (menu khusus untuk Vege), satupun tidak dapat diterima oleh tekak saya (saya cuba makan sikit je). Nasib baik hari ini makanan tengah hari yang kami ambil sangat sedap!  Menu dia kena aje dengan tekak saya yang agak cerewet sikit, tapi alhamdulillah nasi putih dengan ayam dan briyani kambing serta roti naan yang dihidangkan sangatlah sedap! (pada tekak saya la...) Dan saya nak rekomen sesiapa yang datang ke Kathmandu Nepal terutamanya yang melawat kawasan Thamel Street harus cuba makan di Al-Madina Halal Food. Selain makanan yang sedap, di sini ada free wifi 😍 😄

Tapi apa yang menariknya di sini adalah sambil sajian makan malam dihidangkan, kita dihiburkan dengan persembahan nyayian dan tarian tradisi masyarakat Nepal.  Sekali imbas, pakaian yang dipakai oleh penari-penari ini ada iras pakaian orang-orang tibet.

Kami tidak dapat menanti sehingga persembahan tamat memandangkan kami harus bergegas ke lapangan terbang untuk penerbangan pulang ke bumi tercinta. Walaupun sekejap, sekurang-kurangnya saya ada pengalaman dan kenangan indah tentang musik Nepal.








Oleh kerana kesuntukan masa, kami harus ucap selamat tinggal pada Sujan dalam suasana yang kelam kabut (sayalah! tu) kerana tiket balik saya dalam beg besar. Semasa packing malamnya, saya lupa nak keluarkan dan simpan dalam hand luggage untuk memudahkan urusan saya. saya langsung-langsung lupa fasal tiket balik ini. Huhuhuhu maka terjadilah insiden di tengah-tengah laluan orang ramai saya harus buka beg besar untuk ambil tiket.  Nasib baik urusan check in bagasi selepas itu berjalan lancar (dan cepat) jadi saya masih ada masa santai sebelum dipanggil masuk ke balai berlepas.

Sebagaimana ketika datang, suasana lapangan terbang Tribhuvan ini tetap 'meriah' dengan pelbagai gelagat orang ramai/pelancong yang akan menuju ke destinasi masing-masing. Cumanya kali ini saya dapat saksikan suasana di waktu malam, memandangkan penerbangan kami ini sessi malam dan dijangka tiba di KLIA jam 4.30 pagi.

Selamat tinggal Nepal... terima kasih untuk satu pengalaman yang sangat berharga ini.

And... we arrive home with exciting memories of the country of Himalayas!

Salam sayang,

Chutti-2-Nepal [Siri Jelajah Nepal #5] Nagarkot - Bhaktapur

Assalamualaikum wbt
[cerita sebelumnya di sini]

Hari kelima [Isnin, 21 Nov] 💛 Nagarkot - Kathmandu

Selamat pagi Nagarkot!

Suhu yang sangat sejuk, hinggakan nak masuk bilik air pun terasa ngilu kaki yang memijak lantai simen.  Saya gigihkan juga diri demi menyaksikan munculnya fajar pagi. Apa yang istimewanya di sini, saya tidak perlu keluar daripada bilik hotel demi berburu sunrise, kerana sang matahari pagi muncul boleh dilihat hanya dari beranda bilik. Jadi pagi ini kami hanya menanti terbitnya matahari hanya dengan santai-santai di bilik (dan saya bersiap ala kadar) demi menunggu munculnya matahari. Tapi anda juga punya pilihan lain untuk menikmati saat munculnya sang mentari kerana di sekitar Nagarkot itu sendiri terdapat beberapa lokasi yang menjadi pilihan pengunjung dari serata negara. Dan pilihan saya adalah yang aman-aman sahaja... hahaha

Tatkala garisan jingga muncul dari balik banjaran gunung... Subhanallah... indahnya alam ini! Terima kasih Ya Allah, kerana masih berbaik hati memberi pinjam 'ruh' ini untuk saya terus bernafas di bumi-Mu ini...

pandangan dari kamar penginapan
saat munculnya sang mentari pagi
Himalayan Range, menganjur daripada Daulagiri di sebelah barat merentasi Everest hingga ke Kanchenjunga di sebelah timur dan garisan alam ini sebahagiannya dapat dilihat dengan jelas dari bilik hotel ini.

Selesai acara menunggu terbitnya mentari, saya bersiap untuk makan pagi dan sekaligus check out daripada hotel untuk acara yang selanjutnya.

berfoto sebelum meninggalkan Hotel yang mempunyai panorama yang sungguh mempesonakan ini...

berswafoto di depan hotel penginapan

Tiba saatnya saya harus ucap selamat tinggal pada Hotel Country Villa yang telah merakamkan satu lagi pengalaman manis dalam hidup saya. Perasaan saya bercampur baur antara sedih dan teruja. Sedih kerana harus tinggalkan tempat yang indah ini dan teruja untuk terokai tempat baru yang pastinya menjanjikan 1001 pengalaman baru untuk saya.

❤💚❤💚❤

Destinasi seterusnya untuk hari kelima ini adalah Bhaktapur. Terletak kira-kira 30km daripada bandar Kathmandu merupakan antara 3 bandar terpenting di Nepal selain Kathmandu dan Patan.

'Pintu masuk' ke Bhaktapur City

Bhaktapur, kota tua yang dilindungi Unesco ini terkenal dengan senibina bangunan yang unik dan penuh berseni.  Kota ini terkenal dengan jolokan 'Living Heritage' selain 'City of Devotees' dan 'City of Culture' kerana di'dalam'nya terdapat monumen-monumen yang sarat dengan sejarah dan menyimpan ceritanya yang tersendiri.

Untuk melihat apa yang ada di balik gerbang itu, bayaran dikenakan kepada setiap pengunjung. Seperti kita, pelancong ini dikenakan bayaran sebanyak USD15 atau Rupee 1500. Agak mahal juga jika dicongak hanya sekadar ingin melihat bangunan-bangunan yang ada di dalamnya.  Tetapi tatkala kaki melangkah memasuki gerbang yang memisahkan kota Bhaktapur, saya tahu, saya tak akan menyesal membayar lebih kurang RM70.

Apa yang dapat saya lihat, kebanyakan bangunan yang ada, dibina berasaskan batu bata merah - terra cotta (ini sekadar pemerhatian saya sahaja).  Pintu-pintu, tingkap-tingkap berasaskan kayu yang diukir cantik menghiasi hampir setiap bangunan yang ada.  Saya tidak pasti sama ada bangunan-bangunan ini adalah binaan asal ataupun bangunan yang telahpun dibaikpulih akibat musnah dek gempa bumi yang pernah di alami oleh negara ini beberapa kali.

Menelusuri laluan tanah tanpa tar di antara bangunan-bangunan yang terdapat di kota ini, meninggalkan kesan yang tersendiri pada saya. Saya membayangkan bagaimana kehidupan di kota ini pada masa lalu. Dapat lihat aktiviti-aktiviti harian penduduk dijalankan secara santai di setiap 'pintu rumah' masing-masing. Selain aktiviti pertukangan tangan (seni ukiran kayu), pembuatan tembikar, mahupun aktiviti jual beli barangan makanan seperti kuih-muih, buah-buahan hinggalah ke barang basah (ya, ikan pun ada!). Pendek kata semua ada di sini.

Biar gambar yang bercerita...



 










Walau bagaimanapun ekoran kejadian gempa bumi yang melanda Nepal tahun 2015 kesan-kesan runtuhan masih jelas kelihatan berselang seli dengan kerja baikpulih yang sedang giat dijalankan. Keadaan persekitaran yang berhabuk dan berdebu selain kerja-kerja baikpulih agak menyesakkan pandangan, Namun pengalaman yang dikutip amatlah berharga untuk kita jadikan kenangan dan ingatan.

💚❤💚

Satu lagi tempat yang kami sempat lawati adalah Boudnath Stupa. Ia terletak kira-kira 6km daripada Kathmandu.  Boudnath Stupa ini adalah antara stupa yang terbesar di sini. Ia juga dikenali dengan nama Khasti. Tak banyak yang saya ambil tahu di sini memandangkan ianya penuh dengan hal-hal/manusia yang sedang melakukan ritual ikut cara mereka.

The Eyes of Boudnath Stupa
Aktiviti hari ini berakhir dengan berakhirnya lawatan ke Boudanath Stupa ini.  Sepatutnya ada satu tempat lagi yang ada dalam agenda tetapi kami ambil keputusan untuk melupakannya... melawat ke Patan City. Memandangkan tempatnya juga lebih kurang sama dengan tempat-tempat yang telah kami lawati hari ini... bandar yang sarat dengan elemen agama anutan mereka.

Oh! Di sini, saya dan ahli rombongan sempat singgah membeli sedikit cenderahati untuk teman-teman dan sahabat-sahabat yang ditinggalkan di bumi Malaysia. Apa yang menariknya, kedai yang menjadi tumpuan kami itu rupa-rupanya dimiliki oleh pasangan adik-beradik, dan si adiknya pernah bekerja di Malaysia (Mydin Klang kalau tak silap) jadi dengan mudah kami tawar menawar dalam bahasa Melayu!

💚❤💚❤

Tapi apa yang paling saya suka sepanjang lawatan untuk hari ini adalah bergambar kenangan...

ahli rombongan yang sangat best!
semarak bunga kertas, semarak itulah kasih sayang ukhawah kami


Hingga kita jumpa lagi...

Salam sayang,


Back to Top