0

Terima Kasih...

Salam buat semua sahabat yang kucintai...

Semalam wan sempat meluangkan masa berhujung minggu bersama gengkicap yang menyambut ulangtahun kelahiran mereka yang pertama. Tahniah GK moga terus aktif. Majlis yang diadakan di Aras 3 Food Court Maju Junction berjalan dalam suasana yang santai dan penuh ceria. Terima kasih kalian GK kerana sudi jemput kami. Moga tahun depan... akan jemput wan lagi... hehehe

Wan juga dapat hadiah daripada NB Kara sempena dengan kejayaan wan menggondol tempat pertama peraduan ‘Setiap Jumaat’ (hahaha bunyi macam peraduan besar-besaran pula). Jutaan terima kasih pada kak yati yang mewakilkan pada kak Sue menyampaikan hadiah. Tak sangka dapat semalam… hehehe ingatkan kena tunggu en. posmen datang bawa bingkisan hadiah! Rupa-rupanya ada kejutan! Terima kasih daun keladi... insyallah kalau ada peraduan uar-uarkanlah lagi.

Wan juga ingin merakamkan penghargaan dan jutaan terima kasih buat kawan-kawan yang wan sayangi. Terima kasih atas hadiah-hadiah yang anda berikan pada wan sempena hari lahir wan yang lalu! Tanpa hadiahpun anda semua tetap jadi kawan kesayangan wan dunia dan akhirat... Insyallah.

Tapi wan lebih rasa bersyukur atas kurniaan Allah pada wan dengan menghadiahkan persabahatan ini sebagai hadiah hari lahir tak kira tahun lepas, tahun ini mahupun tahun-tahun yang akan datang. Moga ikatan persaudaraan ini akan terus utuh sampai bila-bila.

Tapi wan tetap nak sebutkan juga nama... sebagai tanda penghargaan yang tidak terbatas hanya dengan ucapan TERIMA KASIH. Buat kaksu, kakyah, pink & nacha... salah satu bantal itu telahpun di'chup' oleh my Aysha. Nacha... tudung tu cantik... tapi kepalanya besar! hehehe. kaknOtie... kainnya sweet banget! sukaaa... iejay... keknya wan tak sempat nak makan, entah masa bila my Aysha makan wan sendiri tak sedar! huhuhu kaknOOr... keknya sedap syyy wan makan sampai 2 potong... hehehe Tapi sesungguhnya kasih sayang dan kehadiran kalian di sisi wan adalah hadiah yang tidak ternilai yang wan perolehi setiap tahun.

Wan sayang anda semua...


lots of love...


2

Nur Kasih...

Salam buat semua sahabat yang kucintai...


Malam tadi, tepat jam 9.00 malam wan sudah tercongok depan tivi, menantikan drama bersiri Nur Kasih yang disiarkan di TV3. Wan sudah jadi penunggu setia siri ini. Drama yang dibintangi oleh pelakon-pelakon berbakat seperti Dato' Jalaluddin Hassan, Liza Othman, Fizz Fairuz, Remy Ishak, Tiz Zaqyah, Ummi Nazeera, Sharifah Sofia dan ramai lagi. Drama arahan Kabir Bhatia ini telah mengikat hati wan untuk menonton drama bersiri Melayu yang sudah jarang-jarang wan berminat menontonnya.

Tapi berlainan dengan drama arahan Kabir Bhatia kali ini. Wan jadi tak sabar nak menunggunya setiap minggu! Sejam bersiaran dan menunggukan sambungannya di minggu hadapan terasa tidak sabarnya!!! Kadang-kala terfikir, kenapa drama sebegini (berunsurkan islamic) hanya disiarkan seminggu sekali, sedangkan drama-drama yang entah apa-apa itu boleh pula disiarkan setiap malam!? Nampak gayanya wan kena cari alternatif lain... ahaks!!!

Ok habis cerita tentang Nur Kasih.

Tengah hari nanti wan akan ke Shah Alam. Alaf21 ada buat sales. Dan ada kiriman kawan-kawan yang nak wan belikan, dan pastinya termasuklah novel untuk wan sendiri. Ada beberapa buah novel yang wan berminat nak beli. Tapi... selalunya bukannya boleh percaya wan nih! Sebelum pergi, punyalah pesan pada hati supaya menurut kata. Tapi bila dah sampai, selalunya hati mulalah cair dan sudah tidak mahu mendengar kata lagi!

Harap-harapnya kali ini, hati wan jadi baik dan mahu menurut kata!



lots of love...


0

Keputusan...

Salam buat semua sahabat yang kucintai

Ketika dunia digemparkan dengan kematian raja pop dunia Michael Jackson akibat serangan jantung. Ketika di corong-corong radio mula memutarkan lagu-lagu nyanyian beliau yang telah membawa kepada zaman kegemilangan beliau. Takpun anda boleh sahaja melawat ke ->sini<- em="">untuk cerita lanjut berkenaan beliau yang penuh dengan kontroversi dan hidup dalam bayangan yang aneh-aneh. Namun wan masih lagi tidak rasa apa-apa... tak ada rasa sedihpun! (wan mohon maaf kepada peminat fanatik MJ) kerana wan lebih rasa ralat dengan keputusan peperiksaan my Aysha.

Keputusan yang baru pagi tadi, ketika wan kelam kabut susun jadual untuk sessi persekolahan hari ini yang wan lihat. Selalunya tugas susun jadual ini dia buat sendiri atau my Sirman yang buat. Tetapi memandangkan malam tadi dia tidur lebih awal daripada biasa, dan wan juga terlupa untuk menyusunnya malam tadi... itulah yang berlaku... baru pagi tadi wan ternampak kertas peperiksaan my Aysha.

Apa yang membuatkan wan rasa ralat kerana, wan yang begitu teruja dengan istilah-istilah serta bahasa melayu kita yang indah dan penuh pesona ini... my Aysha dapat C untuk bahasa malaysia (pemahaman) sedangkan dia dapat A untuk mata pelajaran bahasa inggerisnya!. Aduh wan benar-benar rasa ralat! dan wan jadi malu pada diri sendiri!... huhuhu wan harus buat sesuatu dengan my Aysha ni!

Adakah wan terlalu memandang enteng akan perkara ini? Adakah wan juga terbawa-bawa akan persepsi... 'alaa bahasa malaysiakan bahasa percakapan seharian kita!' tapi wan tidak sedar bahawa my Aysha masih lagi 'hijau'. Dia masih lagi belum menguasai sepenuhnya kefasihan bertutur dengan betul dan dengan tata bahasa yang betul!. Lagi satu, wan harus lebih peka, bahawa cara menulis dan cara bertutur ada bezanya!!

Dan inilah agaknya bahana terlalu banyak tengok Astro - channel 616. Rasanya lepas ini dia harus lebih kerap menonton Astro Ceria!! ahaks


lots of love...


2

YAY!!! wan dapat hadiah... =)

Salam sayang buat semua sahabat yang kucintai...

YAY!! wan dapat hadiah!!

Perasaan wan... seronok sangat! ketika pagi-pagi sudah dihadap dengan kerja yang menyesakkan kepala, tiba-tiba hp melagukan nada Bali (yang kaksu kata menyeramkan... hehehe) menandakan ada pesanan ringkas yang masuk. Rupanya ia membawa khabar gembira! Wan menang peraduan Setiap Jumaat yang wan hantar pada kak Yati. Jutaan terima kasih pada warga kerja NB Kara yang sudi memilih jawapan wan yang merapu tu.... hehehe

Kiranya ini hadiah sempena hari jadi la ya... sebab wan tak dapatpun hadiah dari room-mate!! (sedih nih!) nampak gayanya hint yang wan beri dia tak faham la... tak pa lah, kita tengok la tahun depan pulak ya!! ahaks.

Kalau tak dapat juga, nampak gayanya wan kena beli sendiri lah... tak dapat titus beli swatch pun jadi la... huhuhu

PS: wabbit... thanks for the lovely card! I like it... as I love you *big grin*

daaaa

lots of love...


0

Mohon kerjasama... kanak-kanak hilang

Salam sayang buat sahabat yang kucintai

Wan ingin berkongsi dengan kawan-kawan berkenaan email yang wan terima daripada kak Uda berkenaan dengan kanak-kanak yang hilang. Harapan wan agar ada di antara pembaca setia rumah wan ini jika mempunyai sebarang maklumat harap dapat menghubungi ibu kanak-kanak tersebut.

Sarah & Nadia (berbaju Merah)

Nadia Natasha

Sarah & Ahmad Zakry (yang hilang)

Nadia Natasha 8 tahun dan Ahmad Zakry 10 tahun, telah hilang dari rumah di Sri Putramas, Jalan Kuching, KL pada 22 Jun 2009. Kali terakhir dilihat pada jam 7 malam 22 Jun. Sebarang info sila hubungi Puan Miza di 013-345 5661. Terima kasih.

Nadia Natasha 8 yrs and Ahmad Zakry 10 yrs were missing since 22nd June 2009, last saw at Sri Putramas, Jalan Kuching, KL at 7pm. Please call Puan Miza at 013-345 5661 if you have any information. Thank you.

Wan juga berharap agar ketika n3 ini dipaparkan, kanak-kanak ini sudahpun kembali ke pangkuan keluarga tersayang. Sama-samalah kita berdoa!


lots of love...


Jom pi bercuti...

AirAsia hapuskan caj pentadbiran

KUALA LUMPUR Rabu 24 June 2009: AirAsia Bhd menghapuskan caj pentadbiran ke atas semua tiket penerbangannya termasuk tiket AirAsia X dan syarikat sekutunya, AirAsia Thailand dan AirAsia Indonesia mulai hari ini.

Ketua Eksekutif Kumpulan AirAsia, Datuk Seri Tony Fernandes, berkata penghapusan caj itu akan menyebabkan AirAsia kehilangan pendapatan antara kira-kira RM300 juta hingga RM400 juta setahun.

Beliau berkata, ia akan diganti dengan pertambahan penumpang dan pendapatan lain seperti jualan makanan dan barangan lain dalam pesawat.

"Kehilangan itu akan digantikan dengan peningkatan pendapatan daripada pertambahan penumpang" katanya di sini, hari ini.

Ini bermakna harga tiket yang dibeli di airasia.com akan menunjukkan harga tiket penuh termasuk cukai lapangan terbang.

Caj pentadbiran yang dikenakan ke atas tiket sehala AirAsia sebelum ini adalah antara RM22.50 hingga RM43.50

**^**

Jadi 'geng UB' bolehlah buat perancangan awal tentang lawatan kita yang akan datang!! Kalau tak ke Indonesia, ke Brunei pun boleh jugak... hehehe


lots of love...


2

tag dari nacha + adhan

Salam buat semua sahabat yang kucintai,





award ni wan terima dari nacha & adhan... (korang ni memang! dah tau wan tak suka... beri juga pada wan! tapikan, kenapa mesti Blog Indonesia? bukan Blog Malaysia... hehehe)

Tapi memandangkan wan sudah dapat, dan untuk tidak menghampakan sahabat-sahabatku yang tercinta, terpaksalah wan ambil bahagian juga. (Lain kali jangan beri lagi tau!)

Apa yang harus dibuat adalah:
(1) poskan gambar anugerah di blog - ok sudah buat
(2) sebutkan siapa yang beri anugerah dan letakkan pautan blognya - nama di bawah

(3) beri anugerah kepada 5 orang sahabat..

(4) kunjungi blog mereka dan maklumkan pada mereka tentang anugerah yang mereka terima

(5) lakukan perkara yang sama (bagi penerima anugerah)



lots of love...


2

Kisah semalam dan cerita tentang hari ini...

Salam buat semua sahabat yang kucintai...

Semalam, hari ahad wan telah menghadiri satu lagi majlis kenduri kahwin (mak ai... banyak sungguh jemputan untuk wan ye..) yang diadakan di dewan serbaguna seksyen 10 shah alam. Majlis sempena Cik Mah (kawan umi merangkap jiran) menyambut menantu. Kami tiba ketika pengantin sudah bersemayam di singgahsana indah. Dari jauh kelibat Ayin (adik ipar) & keluarganya sudah ada. Kami cari umi yang ditugaskan jadi 'pembantu' mengedarkan cenderahati buat tetamu jemputan.

Selepas jumpa umi, kami makan. Makan secara santai sambil menikmati hidangan yang disediakan juga sambil menebarkan pandangan melihat tetamu jemputan yang datang dalam pelbagai gaya fesyen. Tapi yelah, wan bukannya suka sangat dengan situasi yang ramai orang lagu ni. Tak pandai nak berbasa-basi dengan para jemputan lain yang wan tak kenal. Lagipun, wan ni kan pemalu... hehehe.

Dalam mengisi masa yang tak tahu nak buat apa, pandangan mata wan menangkap sosok pasangan yang sangat sweet! si terunanya bolehlah dikategorikan lawa, dengan bibir merah jambu tanda tidak merokok, manakala di daranya pula manis bertudung. Jari jemari bertaut mesra mengiringi langkah mereka. Wan suka pandang pada si teruna kerana raut wajahnya yang lembut menggambarkan peribadi yang sudah pastinya selembut raut wajahnya... aduhai... hehehe minta-minta lah my Sirman tak masuk sini... ahaks
Oleh kerana tak tahu nak buat apa, wan beri hint untuk balik. Jumpa tuan rumah, konon-kononnya nak balik la... tapi terserempak dengan Azli (adik ipar) yang baru sampai bersama isteri, anak dan mak mertuanya. Oleh kerana mereka baru sampai, jadi wan ambil tugas sebagai babysitter jaga si Amir yang inilah kali kedua wan jumpa selepas hari kelahirannya... apalah Auntie wan nih! anak buah dah besar baru nak jumpa! My Aysha suka la dapat main dengan adik.
Selepas seketika, serahkan balik Amir pada ibu bapanya dan kami beransur pulang. Sekali lagi ter'serempak' dengan pasangan yang sweet tadi yang juga nak balik... nak tahu, si teruna itu bawa bimmer! Dah jadi perfect package la pula... lawa+manis+kaya... ahaks apalah wan ni... sudah terbawa-bawa dengan cerita dalam novel!.

Jadi usai sudah cerita tentang kenduri untuk hari semalam. Harap-harapnya selepas ini sudah tidak ada lagi majlis kenduri yang harus wan hadiri!.
Cerita tentang hari ini...
Hari ini, wan masih lagi menyiapkan powerpoint (yang entah bila nak habis nih... ada aje yang nak ditambah... pening la...) Oleh kerana mesin photostat yang sudah beberapa kali rosak dan masih lagi rosak sejak minggu lepas, jadi adalah 'mamat' yang datang untuk membaikinya. Mesin ini bos beli bersama package maintenance & repair untuk tempoh selama 5 tahun. Jadi kiranya segala baikpulih dan maintenance adalah percuma.

Apa yang wan nak ceritakan adalah... kebetulan kawan bos datang. Sebagaimana biasa, bila dia datang, bos serta staff yang lain akan keluar makan (tidak termasuk wan sebab wan satu-satunya M hari ini dan mereka semua adalah C jadi pastinya makan yang non-H punya.) Apa yang membuatkan wan geram sangat (bukan sebab tak dapat makan percuma... kalau diupahpun wan tak mahu!) sepatutnya salah seorang 'ini' harus tunggu di pejabat kerana itu tugas dia in-charge pasal admin. Lagipun 'mamat photostat'kan ada sedang membaiki kerosakan mesin... tapi dia dengan selamba keluar. Nak tak nak wan harus tunggu di pejabat. Tak kan wan nak biarkan 'mamat' tu sendirian kat pejabat tanpa pengawasan!

Akhirnya mereka pulang dekat jam 2 petang, dan mamat itu masih lagi belum siap membaiki mesin photostat! Lepas itu dia boleh tanya... 'eh you belum makan?' waktu itu juga terasa darah naik ke muka. wan buat selamba tak membalas sapaannya. Sudah gaharu cendana pula.... geramnya!!! sabar wan... sabar...

Sebenarnya wan sudah lama bengang dengan dia. Sudahlah masa dia bercuti dua bulan wan tolong buatkan kerja-kerja dia. Dan wan tahu dia ada salahkan wan (juga disahkan oleh ms kosong-kosong-satu) kalau ada 'benda' yang bila bos atau engineer tanya dia tak tahu nak jawap apa. Wan boleh agak apa jawapan dia "tak tahulah... cik wan yang buat" sepatutnya dia sudah tahu... itukan kerja dia! tiap-tiap hari, bertahun-tahun dia buat benda alah itu! bengang la...

Entah kenapa wan selalu bengang dengan dia!. Adakalanya wan tidak suka nak berbasa basi dengan dia. Wan lebih suka buat tak tahu sahaja. Tapi pun tak boleh juga... kamikan kerja bersama, ada ketikanya wan harus berinteraksi juga dengan dia. Apa yang pasti wan tak suka nak bercakap dengan dia kerana adakalanya wan 'cerita' lain dia 'faham' lain! susahlah. Sepatutnya bila sudah hampir tiga dekad menjadi warganegara, sepatutnya dia sudah faham bahasa Malaysia. Bila wan speaking, lagi la dia macam blurr... tak tahu la dia faham ke tidak! tak kan nak suruh wan 'speaking' bahasa dia... tunggulah wan attend course bahasa Mandarin dulu!! Sudahlah! bosan la cerita tentang makcik tu, buat wan tambah sakit hati lagi!

Sudahnya wan hanya order pizza hut delivery sebab wan dah malas nak keluar. Lagipun Fadzil yang selalunya jadi teman makan tengah hari bercuti selama 4 hari hingga hari khamis kerana wife dia dah bersalin. wan order Marinara Prawn Pasta... yummy yummy...

Oklah... wan undur diri dulu... kalau boleh segala kenangan yang tak indah, wan nak cuba lupakan. Tak ingin nak jadikan ia memoir dalam hidup wan yang sudah sedia... dot... dot... dot... ini.

lots of love...



0

impian dan harapan

Salam buat semua sahabat yang kucintai...

Apa ya impian aku sempena hari ulangtahun kelahiranku kali ini… yang pastinya aku nak hidup bahagia! Dikelilingi oleh keluarga, sanak saudara dan sahabat handai yang aku sayangi dan menyayangi diri ini seadanya. Harapanku… agar segala yang aku impikan ini jadi kenyataan… aminnn

Sempena dengan ulangtahun kelahiran aku ini juga, aku ingin melatih diri ini untuk menjadi seorang ‘penulis’ yang dapat menulis dengan ejaan, tatabahasa serta nahu yang betul. Bukan apa, aku suka membaca. Dan aku sangat sukakan bila bacaan aku itu disertakan dengan bahasa yang indah. Jadi kiranya ini antara harapan aku sempena dengan hari ulangtahun aku ini. Juga sebagai hadiah aku untuk diri sendiri.

Lagi satu, aku rasa ingin menukar panggilan daripada ‘aku’ kepada panggilan yang lebih ‘sopan’ iaitu dengan panggilan nama pertama aku iaitu ‘wan’. Bukanlah panggilan ‘aku’ itu tidak sopan, tidak!, tetapi rasanya dengan panggilan nama, perasaan kita lebih akrab, lebih bersahabat. Jadi, mulai dengan n3 kali ini dan yang akan datang, insyallah wan akan gunakan cara ini. Harap ianya tidak menyukarkan anda semua (lagi sekali, ada ke kawan-kawan yang nak baca? hehehe)


Oh ya, bersempena dengan sambutan hari bapa yang akan disambut esok - 21 June, di sini wan ingin merakamkan sejuta penghargaan khas buat ayahanda tercinta Wan Ab. Ghani bin Wan Ab. Rahman.

Abah adalah ayah yang terbaik buat anak-anaknya. Di dunia dan di akhirat! Segala jasa dan penat lelah abah mencari rezeki untuk menyekolahkan kami hingga jadi apa yang kami jadi hari ini tidak ternilai harganya! L*la sayang abah. Sayang sangat-sangat. Tiada sosok lain yang seistimewa abah di mata L*la. Moga abah dianugerahkan kesihatan dan kesenangan yang berpanjangan. Di sini juga di 'sana'. aminnn. Juga buat suami tersayang, moga menjadi papa yang baik buat Aysha!


**^**

Ucapan terima kasih (lagi) buat sahabat-sahabat yang sudi mendoakan wan. Antaranya, kakYah, kakmOn, JiD, Infa, wabbit, Izzul, Mar, cik Puan klavu, syud, kak tulipK, Dyea, nor ash, rina


lots of love...


2

yay... today is da day... dirgahayu buatku...

Salam buat semua sahabat yang kucintai...


(kredit to kakmOn yang wan curi gambar kek ini... sorry kakmOn!!... kakmOn, I wish you're here boleh wan minta kek yang betul!! yang sangat sedap tuh)

***^***

Ucapan terima kasih khas buat teman-teman yang sudi mengirim sms, menelefon dan meninggalkan ucap selamat di tingkap rumah sebagai tanda ucapan dan doa kalian pada wan.

Khas buat nawwir atas kiriman kad. Buat adhan yang mengirim sms ingatkan sudah lewat padahal dia yang terawal hehehe. Buat kaknOOr yang mengirim mms tepat jam 12 malam. buat kaksu yang sudi menelefon mengucapkan selamat... buat adik kesayanganku cikgu Lida, dr. Rose & nini. Buat kak Anim, nacha, sofie (sahabat lama), kak suraya nb kara dan mbak Erna si bunga melati nun jauh di Jakarta... terima kasih... terima kasih... terima kasih... atas kiriman sms tanda ingatan itu! wan sayang anda semua!

PS :-) jawapan buat a.z.r.i.n.a. YA... ia countdown birthday saya!! hehehe saje je!



lots of love...


2

countdown... 1... + powerpoint

Salam hari jumaat... penghulu segala hari... buat semua sahabat yang dicintai.

Hari ini, setelah beberapa lama tidak dihadapkan dengan perisian powerpoint, aku telah diberi tugas oleh bos baru untuk menyediakan 'bahan' untuk dia present kat client.

Alahai selepas beberapa tahun tidak menggunakannya terasa kekok pula, padahal dulu-dulu ini antara 'kerja' yang paling aku suka... teringat masa kerja kat office lama bila setiap jabatan kena buat presentation, jadi inilah kerja yang diserahkan pada aku! (aku lagi suka daripada diberi tugas untuk bercakap dihadapan rakan-rakan sekerja yang lain jabatan... huhuhu seram beb!)

Setengah hari membuatnya, rasa bagaikan betapa tidak produktifnya aku! huhuhu nak kena practise lebih kerap nih! tapikan... baik la aku pretend tak pandai, jadi next time aku tak disuruh membuatnya lagi... betul tak?? hehehe wan mengelat!! syyyy!!

tinggal 1 hari lagi.... yay!!


lots of love...


2

countdown... 2... 1...

Salam,

Hari ni... seperti semalam, masih kebosanan, tapi dah masuk tahap melampau!

Tengah hari keluar makan dengan bos baru, makan kat tecso puchong jer... sebab tak tahu nak makan apa, so aku pilih makan kat Noraini's, makan laksa johor (hehehe dia belanja la...). Naik kereta baru dia nissan sylphy (betul ke eja macam ni?)... macam best jer *angkat2 kening* ahaks!

Lagi.... tak ada dah yang nak diceritakan... itu ajelah peristiwa yang berlaku di seputar hidupku hari ni.

Tinggal 2 hari lagi... yay!!


lots of love...


2

countdown... 3... 2... 1....

Salam semua,

1st of all...
thanks a million to my dearest sis ~Sharifah Nawirah~ for your love, support & understanding!!.

" I love you so much!!... muah muah muah "






lots of love...


2

terima kasih daun keladi...

Salam hari selasa semua,

Wah!! hari ini aku hati aku diselubungi oleh perasaan gembira yang teramat. Kegembiraan yang berganda daripada biasa. Kenapa ya? Ni aku nak berkongsilah kegembiraan aku dengan kalian semua.

Pagi ini aku dapat kiriman buku yang dijanjikan oleh cik din. Buku gantian (Detektif Bertudung Hitam) yang kehilangan bait-bait katanya beserta buku tambahan (sebagai tanda minta maaf??) hehehe. Yang menariknya, aku bukan dapat sebuah tapi aku dapat 3 buah. whoaaa seronoknya! perasaan aku? bagaikan dapat emas sebungkal, bagaikan dapat duit sejuta! ahaks.

Agaknya inilah perasaan anak kecil yang kepingin aiskrim yang amat sukar diperolehi. Kemudian, atas usaha gigih, mereka dihadiahkan oleh ibu, bapa, abang atau kakak tersayang dengan hadiah yang sangat-sangat mereka impikan itu… iaitu AIS KRIM. Moral of the story, walaupun pada mata sebahagian mereka yang ‘mewah’, ais krim adalah satu benda sepele yang bila dipetik jari sudah ada di depan mata… tapi tidak pada anak kecil yang hidup mereka hanya bisa mendapat benda yang penting sahaja, yang termampu oleh kedua orang tuanya sahaja!.

Jadi perasaan itulah yang aku rasa. Walaupun hanya sekadar beberapa buah buku, sudah mampu membuatkan hati aku berbunga-bunga sepanjang hari! Terima kasih daun keladi cik din!! Aah mudahnya membeli jiwa seorang wan!

Apa lagi ya?? Oh ya, aku sudah ingat. Rancangan Talian Hayat – rancangan yang disiarkan setiap hari isnin jam 7.30 malam di ntv7. Inilah rancangan yang aku beritahu kamu tak berapa lama dulu, rancangan yang aku 'ter'tengok tapi lupa apa programnya. Kenapa rancangan ini mula mengikat hati aku? Aku sukakannya kerana pengacaranya adalah Wan Kamaruddin Wan Ibrahim. Kenapa suka dengan Wan Din? Aku sukakan pengunaan bahasanya, penuh metafor apatah lagi topik malam tadi, dedikasi untuk AYAH sempena minggu Hari Bapa membuatkan hati aku jadi tersentuh. Bait kata dan lontaran bahasanya menerjah masuk menusuk hingga ke lubuk hatiku yang terdalam. Aku tersentuh! huhuhu aku jadi rindu pada abah!

Apa lagi ya? Oh, nak kena jawab tag dari nacha! huhuhu nacha ni saje je… dah tau wan tak berapa nak gemar bab tag mengetag nih, itu juga yang dia beri…. tak pa nacha… ada lori ada bashehehe

So inilah dia segala mak-nenek yang ada dalam handbag wan.

Apa yang ada :-
1- purse
2- handphone
3- bag bunjut make-up
4- kunci rumah & kereta
5- tisu
6- pendrive
7- multislot card reader/writer
8- novel
9- stock biskut (mesti ada! hehehe)
10- vitamin

Seterusnya, tag ini aku harus serahkan pada 'seseorang' dan seseorang itu adalah...
1- Azrina - member 'lama' yang baru jengah dunia blog... hehehe welcome to the club!
4- sapa lagi ek? huhuhu nampak sangat yang aku tak ada kawan =( sedihnya!!

So... selamat semuanya ya!!

lots of love...

4

Cerita yang tertunda...

Salam semua,

Hari ini sekolah sudah mula dibuka selepas dua minggu bercuti. Hari ini rutin dah kembali seperti biasa, kena bangun seawal jam 6 pagi. My Asyha, agak susah sikit nak bangunkan dia… almaklumlah 2 minggu cuti sekolah, 2 minggu la dia bangun lewat sedikit.

Apa ya yang nak dicoretkan di sini? Nak ceritakan pengalaman cuti sekolah… aku tak kemana-manapun cuti sekolah ni… kesian my Aysha hari-hari harus ke nursery! Hujung minggu pula kami hanya bermalas-malas di rumah atau kadang-kala ikut my hubby ke kenduri kahwin.

Oh ya, sebenarnya ini cerita hujung minggu yang lepas. Tapi oleh kerana modem kat rumah buat hal dan my hubby pulak sibuk tak dapat nak bawa ke celcom jadi tak dapatlah aku nak coretkan lebih awal. Cerita tentang hari sabtu yang lalu.

Last Saturday, kerja as usual. Tapi biasalah kerja hari sabtu… macam tak kerja! hanya datang sekadar untuk memenuhkan punch card. Setengah hari aku habiskan dengan membaca novel Adi Gempa : Evolusi karya Bahruddin Bekri aka cik din. Settle. Tapi ada la few things yang aku rasa ralat. Email kat cik din. Settle.

Lepas tu masih ada masa sementara nak tunggu waktu balik jam 1 tengah hari. Tak tahu nak buat apa... aku tengok filem Abang kat youtube. Filem lama… diterbitkan pada tahun 1981 yang dibintangi oleh Dato’ Rahim Razali sebagai Abang. Aku rasa itulah antara filem terbaik yang sukar aku nak cari ganti. Dengan barisan pelakun yang sememangnya handal2. Ada Ahmad Yatim, ada Ahmad Tarmimi Siregar, ada Noor Kumalasari, ada Ogy Ahmad Daud, ada Tamam Idris dan ramai lagilah. Apa yang paling aku suka adalah bait-bait skrip yang sangatlah cantik bahasanya. Penuh metaphor. Penuh seni. Dan yang paling aku suka lagu temanya… Simfoni Kasih karya Allahyarham Datuk Ahmad Daud nyanyian Ogy.

Lepas tu (time to go home... hehehe), aku tak balik ke rumah sebaliknya aku terus ke Sentul hantar kain pasang untuk dijahit. Itupun setelah beberapa kali datang dia tak ada di rumah. Aku hantar 3 pasang kain yang aku beli tahun lepas. Oleh kerana tahun lepas mereka dah tak mo ambil dan aku pula sayang nak hantar kat tempat lain, jadi aku simpan. FYI aku ada lebih 10 pasang kain yang belum berjahit.! Kali ini aku buat baju 1-Baju kurung pesak gantung (baju kurung Pahang?) 2-Baju kebaya (kain yang aku beli kat Tanah Abang masa pergi dengan geng UB), dan 3-Baju kurung moden (ada lining). Dan untuk 3 pasang ni, upahnya sebanyak RM265. Untuk baju kurung upahnya RM60, baju kurung moden + lining upahnya RM130 dan kebaya RM75. Huhuhu pokai aku!

Lepas tu, on da way balik singgah rumah wabbit. Pinjam buku Maria dan hantar kain (lagi...?? hehehe) untuk kakak wabbit jahit. Apa yang paling syok… wabbit masakkan mee bandung!! dah la perut lapar giler time tuh!... apalagi sampai2 je kat rumah wabbit… tak sempat nak salam terus aje ngap! hahaha buruk bebenor perangai! Lepas makan… perut dah kenyang (giler!) aku melepak sambil pilih buku yang mana nak pinjam… soooo heaven!!!

Lebih kurang jam 5 petang, aku bertolak balik daripada rumah wabbit. Nasib baik federal highway tak jam… kalau tak masak aku… dah la perut kenyang, mata pulak dah layu semacam! Alhamdulillah aku selamat sampai kat rumah.


Hari ahad, seharian aku kat rumah. Tak tahu nak buat apa… tapi aku sempat habiskan bacaan aku, Surat Bersampul Kelabu karya Maria A. Sardjono. Very nice and sweet story. Lepas ni aku nak baca pula Sepuluh Tahun Kemudian.


Entah kenapa aku seakan hilang daya membaca novel melayu-malaysia. Bukanlah aku nak mengagungkan karya dari luar, tetapi ada kalanya aku rasa tidak salah kalau kita mempelbagaikan bahan bacaan kita. Lagi satu aku jadi ketagih dengan karya-karya Maria (thanks to wabbit yang jadi 'pembekal') kerana cerita-cerita yang dipaparkan amat simple tanpa konflik yang memberatkan jiwa dan fikiran aku yang sudah sedia serabut ini! Jadi aku perlukan bahan bacaan yang ringan dan pilihan aku adalah karya-karya Maria A. Sardjono.



lots of love...


2

Bila bacaan terbantut...

Salam semua,

Nak kata aku rajin, tak la jugak. Sebenarnya aku masih lagi dalam proses nak menyeru hati aku agar mood membaca kembali dalam diri. Kasihanlah kat buku-buku yang aku beli tapi tak terbaca lagi tuh.

Semalam, aku cuba belek satu buku yang aku beli masa pesta buku antarabangsa kl di pwtc hari tu. Cover depan nampak menarik! (satu lagi faktor pertimbangan aku untuk membaca – cover mesti cantik & menarik!) Ilustrasi kulit novel yang berunsurkan ‘komik’ (kartun) dengan ‘logo’ Novel Metropolitan Syok! Ada karikatur wanita bertudung hitam berbaju pink. Memang sedikit sebanyak menarik tumpuan aku.

Aku belek muka surat pertama… tertera judul dan nama penulisnya. Tapi apa yang paling istimewa lagi, tinta kata sang penulis yang dititipkan di muka surat itu yang membuatkan hati aku berbunga-bunga. “kak wan, terima kasih atas sokongan. Terima kasih sebab sentiasa ceria, saya pun jadi ceria” Melihat akan kata-kata tersebut, mesti anda akan terfikir “tak ada yang menarik pun! tak ada kata-kata puitis dan berbunga-bungapun!”

Ya memang tidak ada. Tapi sebenarnya kata-kata itulah… ‘terima kasih sebab sentiasa ceria’ Ya, kata-kata itulah yang sentiasa aku baca apabila aku terasa down, kerana aku akan berfikir, Ya mereka sentiasa melihat aku sentiasa ceria. Jadi aku harus kekalkan persepsi kawan-kawan semua yang memandang aku sentiasa ceria jadi aku harus ceria walaupun ada ketikanya hari aku tidaklah seceria wajah yang aku pamerkan!. Aku harus berlagak ceria! walaupun hakikatnya tidak.

Dengan hati yang berlagu ceria (dengan kata-kata penulis), dengan mood yang mula nak melekat di dinding hati dan dengan lafaz bismillah, aku memulakan pembacaan aku. Dari bab pertama hingga ke bab kedua dan seterusnya. Helaian demi helaian aku terokai, dari raut wajah yang mulanya tidak mempamerkan sebarang riak, hinggalah pertanyaan demi pertanyaan mula mengasak benakku. Ada ketikanya bait-bait kata dan tindak-tanduk ‘mereka’ membuatkan aku saspen, ada kalanya aku menyungging senyuman bahkan tanpa dapat ditahan aku tergelak kecil, aku meneruskan pembacaan yang sudah mulai lancar dan mood membaca sudah selesa menghuni hati aku, pembacaan aku bertambah lancar bersulam perasaan yang teruja.

Aku sudah mulai selesa. Aku sudah gembira. Aku akhirnya akan berjaya menghabiskan bacaan novel ini dengan jayanya!. Itu tanggapan awal aku. Aku ingatkan aku akan akhiri pembacaan ini dengan perasaan yang puas. Bahkan aku sudah mulai berura-ura untuk membuat resensi yang bagus-bagus akan buku ini. Aku akan khabarkan pada sang penulisnya bahawa aku sudah amat selesa dengan cara penulisnya bercerita, melakar kata. Aku sudah suka dengan gaya penulis yang berbakat besar ini.!!

TAPI… bila aku tiba di muka surat 238 & 239, eh kenapa kosong? mana perginya bait-bait kata yang sepatutnya tertera di muka surat tersebut. Aduh aku sudah mula rasa tidak puas hati, (kerana cerita tengah saspen!) aku belek muka surat seterusnya, ada. Dalam hati aku, oh tak apalah… agak-agaklah apa jalan cerita yang sepatutnya terjadi di muka surat yang kosong itu. Aku meneruskan pembacaan yang sudah tersadung sedikit itu. Bila tiba di muka surat 242 & 243 juga helaian kosong yang tertera. Aduh… hati sudah mulai panas… aku belek muka surat seterusnya, mood membaca sudah STOP. 246 & 247, 250 & 251, 254 & 255, 258 & 259, 262 & 263 serta 266 & 267 juga KOSONG. Hati aku juga sudah jadi KOSONG! sifar tidak bersisa.

Apa yang aku perasan, helaian kosong ini berselang dua muka surat, tapi apa yang membuatkan aku lagi tension, sebab banyak pula tuh yang kosong… aduhai… mood yang sedari tadi sudah menggungung tinggi menuju ke puncaknya, tiba-tiba jatuh merudum. Meranapkan segala usaha yang aku pupuk sedikit demi sedikit itu, bak bumbung stadium Sultan Mizan Zainal Abidin yang jatuh merudum menyembah bumi!. cik diiiiiiiiinnnnnnnnnnnn!!!

Uuuwwaaarrrggghhhh tensionnya!!!!


lots of love...

2

Cerita hari ini..

Salam semua,

1- macam semalam, hari ini masih lagi rutin biasa… bosan! tak ada kerja yang nak aku buat. bosan jugak ya kalau tak ada kerja... tapi kalau ada kerja berlambak2pun tak syok jugak! aduh pening la....

2- hari ni ‘borak’ ngan wabbit pasal ‘kawan internet’. kadang-kala aku terpikir bagaimana ya kita boleh percayakan kawan yang kita kenal hanya lewat alam maya sahaja? tanpa kenal rupa, tanpa dengar suara, hanya melalui bait-bait kata sebagai pembuka bicara. langsung kita terus berkawan tanpa sebarang syak. tapi selepas apa yang berlaku pada kawan baik kita (you know who you're!!) akan karenah 'kawan internet'nya. bagaimana 'dia' menghuru-harakan hidup kawanku itu, aku jadi terpikir... sesungguhnya Allah memang sayangkan aku...

DIA anugerahkan aku kawan-kawan yang sangat baik, yang boleh aku jadikan 'adik-beradik'... yang tak berkira, dan sayangkan aku (ye ke?? atau hanya aku yang perasan??--hehehe) tapi apa yang paling penting, aku bersyukur sangat-sangat kerana KAMU - adalah kawan2ku yang paling baik yang aku pernah kenal melalui alam maya ini. TERIMA KASIH kerana menjadi sahabatku!. Kamu percayakan aku sebagaimana aku percayakan kamu dengan seluruh kepercayaan yang aku ada. Kamu jadi kakak-kakakku, kamu jadi adik-adikku, dan kamu jadi sahabat-sahabatku yang sangat memahami. Insyallah... moga ukhuwah ini akan terus dirahmati-Nya... aminn

3- petang ni, aku tiba-tiba terasa teringin sangat nak makan lempeng kelapa. (FYI - tak ada kena mengena dengan mengidam yang 'itu' ya!! --hehehe) apa ya rasanya lempeng kelapa ni? bagaimana ya nak membuatnya? aku suarakan keinginan aku pada wabbit... dan dengan bantuan wabbit aku dah dapat resepinya (wabbit dapat daripada kakaknya). hehehe thanks wabbit! ada ka menu makan malam adalah lempeng kelapa?? tak pelik ke??

wabbit pesan... 'kalau buat hantar la kat vista' jawapan aku... 'kalau sedap aku hantar (thru mimpi) kalau wabbit tidur malam ni tak bermimpi... maknanya tak sedap la aku buat!!' --hahahaha tapi paling utamanya... dah sampai rumah nanti rajin ke aku nak membuatnya??? huhuhu bukannya boleh percaya aku nih!. kat opis banyak la 'menu' yang nak makan, tapi bila dah sampai kat rumah aku dah jadi 'hilang ingatan'... langsung tak dak idea nak makan apa!

4- aku tak dak mood nak baca novel-melayu-malaysia. kenapa ek? apa kena ngan aku nih ar? sian kat novel-novel yang aku dok beli tu... mesti berguni-guni dia sumpah kat aku (bak kata kLavu) sebab beli tapi tak baca! huhuhu ni lah agaknya penyakit psiko no. 101 -> rajin membeli tapi tak rajin membaca!

p/s: semalam my Aysha start baca novel kaksu 'Ekspedisi ke Pinggir Taman Negara' dia bawak pergi ke nursery nya. petang ketika aku ambilnya di nursery aku tanya... 'Eisya baca dah sampai mana?' dia tunjukkan aku page 8. kira orait gak la ek!? untuk umur dia... dari pagi (tak pasti dia start baca jam berapa... sampai petang lebih kurang jam 6.30 aku ambil dia) dia habiskan sampai 8 halaman... satu pencapaian yang agak OK la...

ok lah... aku nak balik... kalau rajin malam nanti aku sambung... sehingga itu.... daaaaaaaa


lots of love...

Tandatangan...

Salam,

Memandangkan hari ini aku masih lagi kebosanan yang teramat... tak tahu nak wat apa... so aku gatal tangan buat signature... hehehe syok gak... so inilah hasilnya!! tadaaaa

lots of love...


PS: kalau kawan2 rasa berminat nak buat... boleh klik sini -> http://www.mylivesignature.com tak pun kawan2 boleh aje pergi sini ->http://c33ram00n.blogspot.com kat sini ada ditunjukkan detailnya macam mana nak create signature... buat ek?!
0

Cerita hari ini...

Salam,

Apa ya yang nak diceritakan tentang hari ini? Minggu kedua cuti persekolahan.

Aku dah janji nak ceritakan pada kawan-kawan tentang 'bos baru' aku kan?? Hari ini dia masuk opis. Siapa dia? Oh dia ialah adik bos yang dulu merupakan ex-colleague aku. Kami join this company, lebih kurang masa yang sama... dia awal bulan, aku hujung bulan. Kemudian dia dipinjamkan ke satu company (Main Con) untuk project di Kulim beberapa tahun yang lepas. Lepas tu sambung kontrak dengan Main Con, resign dari company abang dia... dan kini dia kembali dengan jawatan Senior Project Manager, jawatan dah besar dan of course lah gajipun besar jugak kan? Umur dia, sebaya dengan adik aku si Rose, lahir tahun 1980. Dan apa yang membuatkan aku sentiasa ingat tentang tarikh lahir dia kerana dia berkongsi tarikh yang sama dengan my hubby... 30 April. Apa lagi ek... rasanya itu saja kot!

Hari ini... aku kebosanan yang amat! tak tahu nak buat apa. Dari pagi sampai ke malam... mood aku - bosan - agaknya ini yang dinamakan monday blues kot!

Oklah... aku stop dulu sebab aku sendiri dah tak tahu nak tulis apa... lagipun aku ada 'hutang' ngan kaksu yang perlu aku jelaskan... so rasanya aku harus 'study' supaya nanti aku dapat A+ hehehe

sehingga itu... daaaa

Nota: cerita ini tiada kena mengena dengan gambar! =)
0

Tazkirah untuk diri sendiri...

petikan daripada email kiriman kaknOtie

RAHSIA SURAH YASSIN AYAT KE 58 utk dikongsi bersama;

Barangsiapa yang membaca YAASIN sepenuhnya dan pada ayat ke 58 surah tersebut

"SALAAMUN QAULAN MIN RABBIN RAHIM"

diulang sebanyak 7 kali untuk 7 niat baikmu, Insya Allah dengan izin Yang Maha Esa dan Maha Kuasa, semua hajatmu akan dikabulkan.


Jika boleh niatkan sebegini:

1) YA-ALLAH YA-RAHIM, ampunkan dosa-dosaku dan saudara-maraku

2) YA-ALLAH YA-RAHMAN, kurniakan aku isteri, suami, anak-anak yang soleh dan mencintai islam

3) YA-ALLAH YA-RAZZAK, kurniakan aku rezeki yang berkat, kerja yang baik dan berjaya di dunia dan akhirat.

4) YA-ALLAH YA-JABBAR, makbulkan hajat penghantar maklumat yang aku dapat ini

5) YA-ALLAH YA-MUTAQABBIR, jauhkan aku dari sifat khianat dan munafiq dan miskin

6) YA-ALLAH YA-WADUUD, kurniakan aku dan seluruh umat Muhammad yang beriman kesihatan zahir batin

7) YA-ALLAH YA-ZALJALA LIWAL IKRAM, makbulkanlah semua hajatku, dan redhaikanlah aku.....
0

Read Malaysia 2009


Hari ini merupakan hari terakhir acara Read Malaysia 2009 yang berlangsung di Malaysia International Exhibition & Convention Centre (MIECC), Mines Resort City.

Aku pada awalnya tidaklah berhajat nak pergi memandangkan tak ada sangat buku yang aku nak beli dan potongan yang ditawarkan tidaklah terlalu mengujakan aku. Tapi oleh sebab sesuatu 'hal' yang tidak dijangkakan aku ambil keputusan untuk ke sana. Sms syud, kemudian tanya kaknOOr. Nak tanya ramai2 nantikan tak muat pulak nak isi dalam CLK aku tuh!! hehehe paham2 lah ya! nasib baik syud kata OK dan balasan sms dari kaknOOr juga memberikan aku jawapan yang positif. Jadi.... hasilnya aku pergi!

Ambil kaknOOr dan syud kat LRT Seri Petaling, kemudian kami terus ke sana. Sampai di sana lebih kurang jam 11.30. Masuk jer terus nampak kaksu dan kakyah yang dalam perjalanan nak ke..?? hehehe ngular ek??

Hari ni aku sempat beli buku Mills & Boon kat MPH. Satu jer aku ambik ye! Lepas tu ke booth Ana Muslim (lagi) sebab my Aysha nak beli mag Sayang Muslim. Lepas tu kat booth S A Majeed aku beli buku pasal Seni Sulaman Reben dan Seni Sulaman Benang. Ops jangan tanya aku bila nak buat ya!! sebab aku sendiripun tak tahu bila yang aku akan jadi rajin untuk membuatnya!!

Lepas tu aku sempat subscribe Reader Digest untuk tenpoh selama 2 tahun. Dapat voucher percutian 4 hari ke Guilin/Yangshuo China (valid selama 1 tahun iaitu sehingga 15 Mar 2010) untuk 2 orang. Tapi air ticket kena beli sendirilah. Voucher ini hanya provide 3 night hotel accommodation, return local airport transfers, meals untuk breakfast, lunch dan dinner selama 3 hari & sightseeing tour. Sounds interesting!! hehehe Sebenarnya aku sendiripun tak pernah dengar lagi pasal tempat nih! so aku tak dapat nak bayangkan macam mana... tapi according to 'leng chai' yang jaga booth tuh ada package untuk muslim! Nanti aku buat survey dulu ya... & kalau ada kawan2 yang tahu pasal tempat ni share la ngan aku!

Lepas tu, kami -kaksu, kakyah, kaknOOr, aku, syud & my Aysha- pergi makan untuk kali ke-2 kat foodcourt Mines, Spices of Malaysia. Aku makan nasi goreng seafood yang nampak dalam gambar sangatlah menyelerakan... tapi bila makan... hampeh! aku makan sikit jer lepas tu tinggal! my Aysha mulanya mintak spagetti... berpusing aku cari... tak adalah! lepas tu baru teringat... hey sinikan 'Spices of Malaysia' ada ke spagetti? sudahnya aku belikan my Aysha nasi ayam.

Lepas makan, haripun dah lewat aku ajak kaknOOr dan syud balik. On da way balik singgah beli 'magic' mop hehehe sebab teruja tengok derang demo. Kami keluar dari MIECC aku dah beringat-ingat akan pesan my hubby sebab akukan tak arif pasal tempat tu... tapi terbabas jugak!! huhuhu tak pasal-pasal 'makan langsat' sebelum dapat keluar dari kawasan serdang tuh. Drop kaknOOr dan syud kat LRT Sungai Besi... aku dan my Aysha terus balik.

Sampai kat rumah aku terus tidur sebab kepala dah berdenyut2 dan perut sudah mula sakit (penyakit biasa setiap bulan). Aku tersedar ketika my Aysha kejutkan aku kerana hp aku berbunyi... rupanya kakyah call! Permintaan daripada kaksu... huhuhu suspen ar!! kaksuuuu tak reti laaaa.... tapi untuk tidak menghampakan kaksu... terpaksalah aku 'study' balik!

Oklah... kepala aku memang dah tak boleh nak tolerate dah nih... my hubby belum balik lagi dari kenduri rumah sedara umi kat kampung... tak larat la nak tunggu... aku nak kena tidur dulu sebelum kepala aku benar2 buatkan aku bagaikan nak hantuk2 kat dinding aje nih... harap2 bangun pagi esok dah ok! huhuhu malasnya nak pergi kerja esok! Oh ya... esok aku dapat bos baru... siapa dia tu, esok la aku cerita ya! tunggu dia masuk dulu!

sehingga itu.... daaaaaa

ps: hari ni jumpa dengan kak lizabujang dari sarawak. kak liza ni, aku selalu 'nampak' dia kat blog kak yati (NB). Dia dan kak zara aluwi. tapi aku pulak lupa nak ambil gambar dengan dia sebagai kenangan... hehehe sibuk dok melayan si Aysha!
0

cuti sekolah = kenduri kahwin

Salam,

Cuti sekolah ni sudah sinonim dengan kenduri kahwin! Dari minggu lepas di mana-mana saja kelihatan khemah pelbagai warna dan pelbagai corak terpasang. Begitu juga dengan aku... hari ni sempena cuti umum birthday Agong, aku tak ada excuse untuk tidak menghadirkan diri, terpaksalah aku pergi. Hari ini, kawan umi merangkap jiran depan rumah umi di seksyen 10 shah alam meraikan perkahwinan anak lelaki mereka.

Entah nape aku sebenarnya tak berapa gemar pada kenduri yang melibatkan orang ramai nih... tak reti nak berbasa-basi dengan tuan rumah yang sekali-sekala baru jumpa. Sorry I'm not good in entertain people. Aku tak tahu nak borak pasal apa! So bad kan?? I'm so lucky... masa aku pergi (waktu tengah hari orang tengah ramai datang) jadi aku cari umi dulu... lepas tu ambik makanan (self-service) oleh kerana tak ada tempat kosong, kami -aku, my hubby & my Aysha- angkut makanan makan kat dalam rumah umi... hehehe selamat!! terukkan aku!!.

Lepas makan, lepak2 jap, borak2 ngan umi... dekat pukul 2, my Aysha sudah mula merengek nak balik sebab dia dah boring tak dak kawan & tak boleh main. Mintak diri ngan umi, jumpa dengan tuan rumah, cakap nak balik... aku terus blah! :-)

Oleh kerana parking depan rumah memang dah tak boleh nak parking kereta, jadi jauh sikit la my hubby park kereta. So on da way nak ke tempat kereta, sempat lagi my Aysha nak berposing. Oleh kerana aku tak bawak camera and my hubby too, yang jadi mangsa adalah hp aku! So kalau gambar tak berapa nak clear tu harap maklumlah ya... it's only my N95 camera!

Lepas keluar dari shah alam, my hubby tanya ada plan apa?? aku apa lagi... nak potong rambut! Dia terus menghalakan kereta ke SS 14 Subang Jaya ke Geena Salon kat tempat yang aku biasa potong rambut. Dah quite sometimes aku tak ke sana... last aku pergi potong rambut adalah bulan 11 tahun lepas! Dah dekat 7 bulan tuh aku tak potong rambut! patutlah dah rimas semacam... hehehe. Selalunya aku hanya potong, tapi kali ini aku siap cuci sekali... syoknya!!

Hhmm apa lagi ya?? Oh ya aku baru habiskan my Remember Me by Sophie Kinsella. hehehe sian kat syud sebab dari semalam aku dok kacau dia tanya pasal buku nih!! tak sabar la nak tahu what happen to Lexi... Bestkan kalau boleh jadi macam Lexi... kalaulah kita boleh lupakan segala kenangan yang pahit-pahit yang berlaku dalam hidup kita... alangkah bestnya! tinggalkan kenangan yang indah-indah saja... agar hidup kita hanya diisi dengan momen yang indah dan bahagia!

Well... aku sudah kemaruk nak baca buku omputih la plak... dan aku ada 1 lagi buku yang aku rasa nak baca... Thanks for the memories by Cecilia Ahern tapikan... buku tu cam tebal la plak! atau baca jer buku Sandra Brown yang nipis2 tuh...?? hhmmm nak kena lambung syiling lah pilih kepala atau ekor!... hehehe oklah... aku nak gi cari duit syiling nak baling tengok aku kena baca buku Cecila atau buku Sandra...

sehingga itu.... daaaa

Note: Selamat Pengantin Baru buat Wan Nor Adli Bin Wan Idris bersama pasangannya (sorry tak tahu nama) semoga berbahagia hingga ke anak cucu!! sorry sepupumu ini tidak dapat balik untuk meraikan hari bahagia kamu bersama pasangan walaupun keinginan nak balik kampung itu tersangatlah tinggi!! sedih nih!!
0

tukar selera...

Oh tidak...!! aku sudah diserang sindrom muak baca novel melayu??!! mungkin aku harus beralih angin sekejap!

Harap ianya tidak berpanjangan kerana masih berlambak novel yang aku belum baca dan menunggu masa untuk aku belainya. Tapi buat masa sekarang aku teringin nak baca novel ini!! Remember Me? by Sophie Kinsella. Actually buku ni dah berjaman aku beli tapi ntah nape aku baca separuh... aku letak balik! huhuhu penyakit biasa yang sering melanda aku! Adakah kerana buku yang menjadi koleksi ku ini mempunyai saiz buku yang lebih 'besar' berbanding saiz biasa yang sering digunakan sebagai saiz 'standard' novel melayu di negara ini? ah... alasan aje... padahal malas nak baca... banyak la cipta alasan yang tak munasabah!! (note: cover buku koleksi aku patern lain... !! =) )

Esok... ingat nak gi hantar kain kat sentul... nak wat baju raya. Memandangkan esok cuti sempena besday agong, boleh la aku pergi pagi... TAPI... ada kenduri kahwin (lagi) kat shah alam... agaknya derang ambil peluang sempena cuti sekolah... itu yang pakat-pakat wat kenduri kahwin! huhuhu nampak gaya kena postpone lagi lah!... *sigh*

2

what colour is yours?

Note: Aku lupa kat mana aku dapat ni... maybe dari email kiriman kawan2... serius aku dah lupa! tapi tak salahkan kalau aku nak simpan kat sini *wink*

If your BIRT H DAY is.......

December 23rd ~ January 1st = Red
January 2nd ~ January 11th = Orange
January 12th ~ January 24th = Yellow
January 25th ~ February 3rd = Pink
February 4th ~ February 8th = Blue
February 9th ~ February 18th = Green
February 19th ~ February 28th = Brown
March 1st ~ March 10th = Aqua
March 11th ~ March 20th = Lime
March 21st = Black
March 22nd ~ March 31st = Purple
April 1st ~ April 10th = Navy
April 11th ~ April 20th = Silver
April 21st ~ April 30th = White
May 1st ~ May 14th = Blue
May 15th ~ May 24th = Gold
May 25th ~ June 3rd= Cream
June 4th ~ June 13th = Grey
June 14th ~ June 23rd = Maroon
June 24th = Grey
June 25th ~ July 4th = Red
July 5th ~ July 14th = Orange
July 15th ~ July 25th = Yellow
July 26th ~ August 4th = Pink
August 5th ~ August 13th = Blue
August 14th ~ August 23rd = Green
August 24th ~ September 2nd = Brown
September 3rd ~ September 12th = Aqua
September 13th ~ September 22nd = Lime
September 23rd = Olive
September 24th ~October 3rd = Purple
October 4th ~ October 13th = Navy
October 14th ~ October 23rd = Silver
October 24th ~November 11th = White
November 12th ~ November 21st = Gold
November 22nd ~ December 1st = Cream
December 2nd ~ December 11th = Grey
December 12th~ December 21st = Maroon
December 22nd = Teal

RED
Cute and lovable type, You are picky but always in love... and liked to be loved. Fresh and cheerful, but can be "moody" at times. Capable with people nice, soft, and that can love you for the way you are. Likes people that are easy to talk to, and can make you feel. comfortable.

ORANGE
You are responsible for your own actions, and you know how to treat people.You always have goals to reach and you really work hard to get there, you are competitive. Your friends are really important to you and you appreciate what you have, you sometimes over react that's because you are sensitive. comfortable.

YELLOW
You are sweet and innocent. Trusted by many people, and have a strong leadership towards relationships. You make good decision and make the right choice at the right time. And always dreaming of Romantic Relationship.

BLUE
You may have low self-esteem, and can be very picky. You are artistic and like to fall in love, but you let your love pass by, by loving with your mind, not your heart. relationship.

PINK
You are always trying your best in everything, and like to help and care for other people. But you are not easily satisfied. You have negative thoughts, and you look for romantic love like in a fairytale. relationship.

GREEN
You get along well with new people. You are not really a shy person, but sometimes you can hurt people's feelings by your words... You like to be loved and noticed by your lover, but mostly you are single, waiting for the right person.

BROWN
You are active and sportive. It's hard for other people to become close with you, but you fall in love easily. But once you find out you can't get something, you give up and let go easily as well.

AQUA
Your feelings change suddenly and easily. You are always lonely, and like traveling. You are truthful, but listen and believe other people too easily. It's hard to find love for you, and get lost in love easily, Sometimes get hurt by love.

LIME
You are calm, but easily stressed out. You get jealous easily, and complain over little things. You can't get stuck into one thing, but you have a capable personality for everyone to trust you and like you.

BLACK
You are challenging, and have the "guts". But you don't like changes in your life. And once you make a decision, you keep it that way for a long time. Your love life is also challenging, and different.

PURPLE
You are Mysterious, never selfish and get interested in things easily. Your day can be Sad or H appy depending on your mood.You are popular between friends but you can act stupid at times,and forget things easliy.You go for a person that's trustworthy.

NAVY
You are attractive, and love your life.You have a strong feeling towards everything. And very easily distracted.Once you get angry at someone, its hard for you to forgive them.

OLIVE
You are warm and light hearted.You seem to flow well with friends and family. You don't like Violence and know what's right.You are Kind and cheerful but don't evny other people.

SILVER
You are imaginative and fun, You love trying new things.You like to challenge yourself and you learn things easily, you're easy to talk to and give good advice.When comes to friendship, you find it hard to trust someone, but once you find the right friend, you trust them forever.

GOLD
You know what's right and what's wrong. You are cheerful and out going. It's hard for you to find the one you want, but once you find the right person, you won't be able to fall in love again for a long time.

CREAM
Competitive and sportive. Don't like losing and always cheerful! You are trustworthy, and very out going. You choose love carefully, and don't fall in love easily. But once you find the right one, you don't let go or a long time.

GREY
You are attractive, and active. You never hide your feelings, and express everything that's inside. But can be selfish at times. You want to be noticed, and don't like to be treated unequally. You can brighten up peoples day. You know what to say at the right time, and you have a good sense of humor.

MAROON
You are intelligent, and know what's right. You like to make things go your way, which can sometimes cause trouble for not thinking about other people's feelings. But you be patient when it comes to love.. Once you get a hold of the right person, it's hard for you to find a better love.

WHITE
You are shiny person,cute and intelligent Person. You like to make friendship with your higher persons, which can sometimes cause trouble. Your Strength is Your Love towards friends.You always looks to love somebody and u be loved by somebody.Your Intelligency may lead to success in your life.
0

Photo of the day...

Photobucket

0

Dame Zoete Sarah.... sangatla best!!

Salam,


dame zoete Sarah ialah si manis Sarah

Sarah Adam, anak yatim lagi sebatang kara; wartawan yang dedikasi; sahabat yang budiman... walaupun Sarah Adam ada seribu peran, yang pasti dia cumalah seorang gadis yang ada hati dan perasaan.

Terperangkap di tengah-tengah kemelut sindiket dadah antarabangsa, Sarah Adam dituduh terlibat sebagai pengedar, juga didakwa menjadi pembunuh sehingga membuat gadis yang manis pabila tersenyum ini, menjadi pelarian serta terpaksa menyamar untuk melintas laut ke negeri kincir angin.

Keadaannya bertambah sulit apabila dia bukan sahaja diburu oleh pasukan keselamatan negara, kumpulan penjahat malah dia diburu oleh jiwanya sendiri! Keadaan menjadi semakin rumit, apabila setiap orang yang dia kenal dan dia jumpa, mati dibunuh. Kenapa?

Jomlah bantu Sarah Adam untuk membersihkan namanya, jomlah bantu Sarah Adam meloloskan diri daripada ‘Encik Selamat’, Interpol yang kerek!

“Sarah, ke mana pun kau pergi, aku akan cari kau. Ke mana pun kau lari, aku akan kejar. Jangan lupa tu.” ~ Salim

** ** **

aku baru habis baca buku ni... dan hasilnya... sangatla best!! 2 thumbs up untuk Khairyn. Ini adalah buku kedua karya Khairyn Othman terbitan Jemari Seni Publishing... so sapa-sapa nak beli boleh beli online dengan Jemari Seni dijamin cepat dan dengan harga yang lebih murah berbanding di kedai-kedai buku dan belanja pos PERCUMA!!.
sehingga itu.... daaaa
0

Kaulah Hidup Dan Matiku

Nota: Aku tengah dok giler layan dengar lagu ni... entah kenapa suka sangatttt!! adakah aku sudah jatuh cinta dengan Naff ??!!!


Kaulah darahku juga nadiku
Kaulah nafasku juga jantungku
Engkaulah hatiku dan juga jiwaku

Reff:

Aku mau hidup denganmu
Aku mau matipun karenamu
Aku mau disisa waktuku bersamamu

Kaulah senyumku juga tawaku
Kaulah damaiku juga bahagiaku
Engkaulah teduhku tempatku bernaung

Back To Reff:

Kau yang slalu setia menemaniku
Meresapkan harumnya cinta dihatiku
Kau yang menyayangiku setulusnya

Aku mau hidup denganmu
Aku mau hidup denganmu
Aku mau matipun karenamu
Aku mau disisa waktuku bersamamu
Hanya bersamamu

Aku mau hidup denganmu
Aku mau matipun karenamu
Aku mau disisa waktuku bersamamu
Hanya bersamamu

Aku mau hidup denganmu
Aku mau ..
Aku mau matipun karenamu
Aku mau ..

Kaulah hidupku dan juga matiku



Mengikut kata penyanyi dan pencipta lagu ini ~ kumpulan Naff sendiri ia adalah luahan hati antara penyanyi dengan Pencipta-Nya, tapi terpulang pada pendengar nak interpretasi lagu ini dengan siapa... antara Pencipta atau dengan kekasih!. Tapi apa yang pasti aku suka dengan karya-karya dari seberang kerana lirik lagu mereka yang sangat puitis dan menyentuh hatiku yang terdalam.
0

my 1st scrap photo =)


Photobucket

Heya!! =)

thanks to JiD yang selalu buatkan fotonya nampak menarik!! so sementara melayan mata yang tak mau lelap lagi... aku cuba buat scrap photo untuk pertama kalinya. Agak memakan masa untuk menyiapkannya tapi at last siap juga (walaupun tak secantik photo-photo yang adinda JiD buat!! hehehe)

FYI : foto ni di ambil di mines petang tadi sementara menunggu pesanan. Makan Kenny Rogers kat tepi tasik... & my Aysha sibuk nak naik boat! Lain kali ya!!

Oh ya aku ke sana kerana ada pesta buku, selain nak belikan my aysha series peter and jane nya (tapi hampeh tak ada pun!!) sempat juga aku grab buku Khairyn Dame Zoete Sarah & ambil buku yang aku kirim pada kakyah (Rembulan Berdarah karya Anita Aruszi) serta ambil buku Sakti Cinta juga karya Anita yang kaknOtie tolong ambilkan daripada kak Uda. Tapi frust la... condition buku itu tidak sebagaimana yang aku bayangkan... nak baca pun dah tak dak mood uuuwwaaaa tension!!!!

oklah... nak stop dulu... till then.... daaaaaa
Back to Top