0

When The Last Sword Is Drawn

Malam tadi aku tengok cerita jepun kat Astro Prima. Kisah tentang Konichiro Yoshimura, seorang samurai kelas bawahan yang terpaksa keluar dari puaknya kerana tidak mampu lagi menampung keluarganya dengan pendapatan yang kecil. (Apabila seorang samurai keluar dari puaknya ia di anggap menderhaka malah seluruh keluarganya dipulaukan). Beliau pergi ke bandar dengan harapan untuk mencari wang dan kehidupan yang lebih baik untuk keluarganya.

Di bandar beliau menyertai organisasi samurai yang terkenal iaitu "Shinseng-gumi" yang mempertahankan golongan Shogun Tokugawa. Tetapi keadaan huru-hara di mana berlaku pemberontakan untuk merampas kuasa Maharaja yang akhirnya membawa kepada kekalahan pada golongan Shogun. Dan beliau dipaksa melakukan Harakiri iaitu membunuh diri.

Aku begitu tersentuh watak Kanichiro Yoshimura yang dianggap terlalu mementingkan wang (yang akhirnya sedar wang itu adalah untuk dihantar ke kampung yang dilanda kebuluran untuk menanggung anak dan isterinya). Pelbagai cara dilakukan untuk mendapatkan wang. Tentang kesetiaan terhadap samurai, sanggup mati walaupun nyawa dihujung tanduk. Tentang kesetiaan terhadap kawan, walaupun terpaksa berlapar asalkan rakan2nya dapat makan.

Apabila menonton cerita ini, aku teringat akan novel terbaru Ramlee Awang Murshid iaitu Hatiku Di Harajuku.

0 comments:

Back to Top