0

Keputusan Cabaran 50 Buku : Mac 2011

Salam semua,

Selepas 3 bulan berlangsungnya acara ‘Cabaran 50 Buku – Jom Lomba Baca!’, dan sebagaimana yang dijanjikan, inilah senarai 10 ulasan terpilih antara yang terbaik yang dipilih oleh panel penilai. (Harap maklum, bukan mudah mereka nak buat pilihan ya!)

1. Aimie (Azizah) – 3 Jantung Hati
2. Airina – Odisi Bulan Biru
3. Anita Sang – Cinta Dari Istana
4. Arirada – Kau Curi Hatiku
5. Ayu Abu Bakar – Jaja & Din
6. Mardihah Adam – Namaku Bukan Maria
7. Melihat Buku – Tunggul-Tunggul Gerigis
8. Noor Hekmat – 5 Tahun 5 Bulan
9. Xana – Rayyan Fantasi
10.Wan Amalyn – Tok Janggut
(tidak mengikut susunan)

Untuk makluman semua, pemilihan dibuat berdasarkan beberapa kriteria antaranya:
• Ulasan yang mempunyai pendapat dan pandangan peribadi pengulas tentang sesebuah buku yang mereka baca dan ulas. Dan pendapat serta pandangan itu difahami/sampai pada pembaca lain.
• Ulasan yang dibuat juga mampu menarik minat pembaca lain untuk mencari dan membaca karya yang diulas itu.
• Ulasan tidak semestinya pro sahaja, pengulas boleh mengkritik melalui ulasan mereka TETAPI dengan cara yang berhemah bukan menjatuhkan mana-mana pihak.
• Ulasan yang menggunakan ‘bahasa yang betul’ akan diberi keutamaan oleh panel penilai. Cuba elakkan guna singkatan ayat, juga gunakan struktur ejaan yang betul (contoh: begitu bukan gitew)

Walaupun mungkin ini hanya sekadar acara ‘main-main’ pada kalian, tapi kakwan amat berharap agar kita semua menjaga dan memartabatkan bahasa ibunda kita ini. Lagipun kita ada penaja (Jemari Seni Sdn Bhd) yang amat menitikberatkan penggunaan bahasa yang baik dan betul (tidak perlu bahasa berbunga-bunga). Jadi kita harus menghormati dan menghargai sumbangan ikhlas daripada penaja kepada grup kita ini dengan cara berbahasa dengan betul!.

Sehingga kita bertemu di bulan hadapan, dan jangan lupa tanggungjawab kalian untuk terus menghantar ulasan-ulasan terkini. Sekian.

Bahasa Jiwa Bangsa.... Jom kita Lomba Baca!


Kak Wan


Nota: Bagi sesiapa yang masih belum beri alamat yang boleh dihubungi untuk tujuan penghantaran buku, maklumkan pada kakwan bagaimana buku ini boleh sampai ke tangan anda dengan selamat.

0 comments:

Back to Top