Keputusan Cabaran 50 Buku : May 2011

Salam Semua,

Alhamdulillah satu bulan lagi sudah berjaya kita lepasi. Pastinya masing-masing sedang berlomba baca untuk mencapai misi 50 buah buku untuk tahun 2011 ini kan? Bagi yang sudah hampir nak cecah angka 50, tahniah pada anda! Bagi yang masih belum cukup, jangan bimbang masih ada lebih kurang 7 bulan lagi untuk cukupkan jumlah bacaan anda.

Bagi kakwan pula, semangat membaca ada, tapi masa pula seakan tidak mengizinkan. Apatah lagi kerja-kerja pejabat sangatlah memerlukan perhatian. Tapi melihat senarai bacaan adik-adik buat kakwan bersemangat untuk mencuri masa membaca, apatah lagi buku-buku/novel-novel yang menimbun yang belum dibaca bagaikan setinggi menara KLCC dah! huhuhu

Oklah! untuk tidak membuang masa adik-adik semua, di sini kakwan senaraikan 10 ulasan terpilih antara yang terbaik yang telah dipilih oleh panel penilai.

1- Aimie - Mencari Suami@JS.Com
2- Ain - Sweet Sour
3- Arirada - Baju Melayu Hijau Serindit
4- AS - Valentina Nervosa
5- FHS - Langsir Biji Remia
6- MB - Perempuan Politikus Melayu
7- Rinn - Impikan Mentari
8- SAL - After Office Hour
9- WA - Kaca Jendela Ainnur
10- XX - Iman Suraya


Tahniah ya pada pemenang. Pada adik-adik yang belum berjaya, jangan berputus asa, usaha lagi. Mungkin ulasan anda bagus tetapi tidak dipilih kerana tidak mencapai 'piawai' panel penilai. (Psst: kakwan beri klu ya... cuba gunakan struktur ejaan yang betul & tanda baca yang betul).

Di sini, selain tempat untuk kita berlumba baca, selain tempat untuk memupuk minat membaca dalam kalangan kita, kita juga berusaha untuk menjaga dan memartabatkan bahasa kebangsaan kita ini dan salah satu caranya dengan menggunakan struktur bahasa dan ejaan yang betul dalam ulasan yang kita sediakan. Juga sebagai usaha untuk menyahut cabaran pihak Jemari Seni selaku penaja sesuai dengan usaha mereka memartabatkan Bahasa Melayu dengan cara menggunakan Bahasa Melayu dengan betul. Cubalah! Mungkin sukar untuk mengubah kebiasaan kita, tapi kalau kita tak cuba, kita tak tahu kan?

Seperti biasa, hadiah akan diposkan kepada adik-adik seperti biasa. Kakwan mohon sangat, supaya kalian dapat maklumkan pada kakwan sekiranya bungkusan telah selamat kalian terima. Kakwan bimbang jika hadiah yang dikirimkan tidak sampai ke tangan kalian kerana kakwan gunakan perkhidmatan pos biasa. Jika ada antara pemenang yang belum mendapat hadiah, juga, sila maklumkan pada kakwan. Bukan apa, kakwan memegang amanah daripada pihak JS yang telah menyerahkan hadiah (novel) yang telah anda menangi kepada kakwan. Kakwan mohon ya?! Dan terima kasih kakwan ucapkan atas bantuan dan kerjasama adik-adik semua.

Akhir kata, jangan lupa untuk terus menghantar ulasan-ulasan kalian pada kakwan untuk dipaparkan di blog ulatbuku. Dan juga terima kasih kerana kalian sudi menjadi sebahagian daripada 'keluarga Geng Baca' di blog Ulatbuku ini. Moga usaha yang sedikit ini memberi manfaat kepada pembaca lain di luar sana!

Jom kita 'Lomba Baca'!! Sesungguhnya... Membaca Itu Jambatan Ilmu!

Salam Sayang,

1 comments:

aimie_afifah said...

terima kasih pada kak wan dan juga panel penilai yg sekali lagi memilih resensi yang saya tulis.

Tahniah juga pada pemenang yang lain.

Masih ada 7 bulan lagi untuk kita capai target kita...

Back to Top